Nu se mai majorează salariile de la 1 iulie 2017

0
701

Majorările salariale promise bugetarilor nu se vor mai realiza de la 1 iulie 2017, ci de la 1 ianuarie 2018, așa cum se arată într-un comunicat. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a făcut anunțul referitor la decalarea calendarului privind majorările salariilor în sistemul bugetar după o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan.

În varianta inițială a proiectului legii salarizării, primele majorări se acordau de la 1 iulie 2017. Astfel s-ar fi majorat cu 20% soldele de funcție ale personalului militar, respectiv cu 5% salariile de funcție ale polițiștilor. Se pare acum că această creștere va fi de doar 25% dar de la 1 ianuarie 2018, urmând ca de la 1 martie 2018 să fie acordată diferența. Ministrul Finanțelor a precizat că a discutat cu ministrul Muncii patru variante privind majorările acordate în sistemul bugetar.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că impactul bugetar al legii salarizării, în forma actuală, din Comisia de muncă, ar fi „undeva aproape de 76 de miliarde de lei” pentru anul 2018. „Adică, undeva la 8,6% (din PIB – n.r.), ne situează în parametri normali ca efort bugetar”.

 „De la 1 ianuarie 2018, toți bugetarii vor avea o creștere a salariului brut de 25%. De la 1 martie 2018, încă 25% pentru profesori, care, adăugat la creșterea de 25%, înseamnă de fapt o creștere de 50%. Tot de la 1 martie, medicii și asistentele au creșteri de peste 100%, ajungând la nivelul grilei din 2022. Este varianta cu care noi vom intra în comisie. Ar fi trebuit să intrăm de la 1 ianuarie (2018 – n.r.), dar au fost foarte multe amendamente pe care noi le-am acceptat la Senat și la Camera Deputaților, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Astfel, nu se vor mai mări salariile de bază pentru personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale și personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene și ai consiliului general al municipiului București.

Cât despre medici, cărora trebuia să li se dubleze salariile de la 1 ianuarie 2018, aceștia vor fi nevoiți să se mulțumească cu 25% în plus la salariu.

Comisia de muncă din Camera Deputaților trebuia să se reunească, marți dimineață, pentru a dat un ultim vot înainte ca proiectul legii salarizării să intre în plen. Ședința a fost amânată, însă, pe fondul discuțiilor legate de depășirea anvelopei de 32 de miliarde de lei, prevăzută pentru perioada 2017-2022. Săptămâna trecută, Comisia de muncă a dezbătut aproape în întregime proiectul și a aprobat noi amendamente. Acestea constau în majorări de salarii și sporuri, dar și în scăderea indemnizațiilor primarilor de orașe. Comisia de muncă a Camerei a aprobat o majorare de 10% pentru personalul de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Parlamentului. Au fost, totodată, majorate salariile mai multor categorii de funcţii din cadrul Consiliului Concurenţei.

LEAVE A REPLY