13 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a avea succes

0
584

Se spune că orice pierdere presupune un câștig. Pentru a avea succes trebuie să renunți la anumite obiceiuri care te țin pe loc și te împiedică astfel să devii omul care îţi doreşti să fii.

Nu există o rețetă general valabilă a succesului, dar totuși sunt anumite lucruri la care oricine ar trebui să renunţe dacă îşi doreşte să îşi îndeplinească visurile măreţe, este de părere antreprenorul Zdravko Cvijetic, fondatorul site-ului Zero to Skill. Deși la unele putem renunța ușor, la altele avem nevoie de mai mult timp.

Listă lui Cvijetic cu lucruri la care ar trebui să renunţaţi pentru a avea succes:

  1. Stilul de viaţă nesănătos

„Ai grijă de corpul tău, este singurul loc în care trebuie să trăieşti“ – Jim Rohn

Sănătatea este cea mai de preț și are trebui să avem grijă de ea, ținând cont de două lucruri esenţiale: o dietă sănătoasă şi activitate fizică.

2. Obiectivele pe termen scurt

„Trăieşti o singură dată, dar dacă o faci într-un mod corect, o singură dată este de ajuns“ – Mae West

Oamenii de succes îşi Setează Obiectivele pe termen lung ne ajută să ne programăm mai bine timpul și sunt rezultatul unor obiceiuri pe care trebuie să le aplicăm în fiecare zi.

3. Subestimarea

„Dacă te subestimezi nu o să salvezi lumea. Toţi suntem făcuţi să strălucim şi dacă noi permitem luminii din noi să strălucească vom oferi, în mod inconştient, şi celor din jurul nostru şansa de a face acelaşi lucru“ – Marianne Williamson

Neîncrederea în forțele proprii, nesiguranța de a profita de marile oportunităţi nu ne permit să avansăm, să ne folosim adevăratul potenţial. Astfel, visurile noastre nu vor mai deveni realitate. Este important să ne lăsăm noi înșine o cale de a ne exprima, de a ne da frâu liber ideilor fără teama de a greși.

4. Scuze

 „Nu sunt importante cărţile pe care le-ai primit, ci cum îţi joci mâna“ – Randy Pausch

A înțelege că suntem singurii responsabili pentru viaţa noastră, indiferent de punctul de plecare, de slăbiciuni şi de eşecurile din trecut, înseamnă a elimina scuzele din vocabularul nostru. Vom atinge astfel o treaptă înaltă a succesului, pentru că scuzele nu fac altceva decât să ne limitează atât din punct de vedere  profesional, cât şi din punct de vedere personal.

5. Ideile fixe

„Viitorul aparţine celor care învaţă mai multe lucruri şi le combină într-un mod creativ“ – Robert Greene

O gândire cuprinzătoare care ajută la dobândirea de  noi cunoştinţe, la deprinderea de noi abilităţi îl determină pe om să perceapă lucrurile din mai multe perspective, îi deschide orizonturile. Aminteşte-ţi că cine eşti azi nu trebuie să fii şi mâine.

6. Crezul că norocul apare din senin

„În fiecare zi, în orice mod, sunt din ce în ce mai bine“ – Emile Coue

Succesul se dobândește cu greu, prin efort și răbdare. În fiecare zi este nevoie de mici îmbunătăţiri care vor conduce la rezultatele dorite. A crede că poți avea noroc peste noapte înseamnă a crede în povești.

7. Perfecţionismul

Dacă ne aşteptăm tot timpul ca lucrurile să fie perfecte, ceea ce nu se va întâmpla vreodată, vom rata multe oportunități fiindcă ne este teamă de eşec şi chiar  teamă de succes.

8. Multi-tasking-ul

 „Nu vei ajunge niciodată la destinaţia ta dacă te vei opri să arunci cu pietre în orice câine care latră“ – Winston S. Churchill

Oamenii de succes îşi stabilesc un obiectiv şi nu se abat de la drumul spre a-l atinge, indiferent că este vorba de o idee de afacere, o discuţie sau un antrenament. Este de prisos să ascultăm vorbele răutăcioase, ci este bine doar să rămânem neclintiți de la ideea noastră și dedicați unei singure sarcini.

9.  Nevoia de a deţine controlul

 „Unele lucruri depind de noi, iar altele nu“ – Epictetus

Încearcă să te detaşezi de lucrurile pe care nu le poţi controla şi să te concentrezi pe cele asupra cărora deţii controlul. Foarte importantă este atitudinea ta faţă de o anumită situaţie.

10. Să accepţi lucruri care nu te ajută să-ţi atingi obiectivele

„Cel care realizează un lucru mărunt trebuie să sacrifice puţin; cel care realizează un lucru măreţ trebuie să sacrifice mult; cel care realizează un lucru incredibil trebuie să facă sacrificii uriaşe“ – James Allen

Pentru a-ţi cuceri obiectivele trebuie să poţi fi capabil să refuzi anumite sarcini, activităţi şi solicitări din partea prietenilor, familiei şi colegilor. Deși pe termen scurt, s-ar putea să vi se pară că sacrificaţi puţin din satisfacţia imediată, când obiectivele vă vor fi îndeplinite veţi simţi că a meritat efortul.

11. Oamenii toxici

„Eşti suma celor cinci oameni alături de care petreci cel mai mult timp“ – Jim Rohn Oamenii în compania cărora îţi petreci foarte mult timp definesc persoana care devii în timp. Alege să petreci timp alături de oameni care sunt mai realizaţi decât tine căci astfel te vor motiva și vei atrage și tu succesul.

12.  Nevoia de a fi plăcut

„Singura modalitate prin care poţi evita să enervezi oamenii este să nu faci nimic notabil“ – Oliver Emberton

Nu poți fi pe placul tuturor, tot așa cum o floare, oricât de frumoasă ar fi nu va putea stâni interesul tuturor. Este absolut firesc şi tot ce trebuie să faci este să încerci că aduci zilnic ceva nou la tine, să te îmbunătăţeşti pe zi ce trece.

13. Dependenţa de social media şi televizor

„Problema este că avem impresia că avem suficient timp“ – Jack Kornfield

Petrecerea timpului pe internet şi în faţa televizorului este boala societăţii de astăzi. Nu deveni dependent de aceste două preocupări, ci direcţionează-ți timpul și energia către lucruri care vă îmbogăţesc viaţa și care contează cu adevărat.

LEAVE A REPLY