Noi măsuri pregătite de Guvern în scopul creșterii veniturilor – acciza majorată la țigări, plafonarea indemmnizației pentru copil

0
491

Guvernul pregătește adoptarea unei serii de măsuri pentru creșterea veniturilor bugetare, printre care contribuții pentru angajatori, acciza majorată la țigări și plafonarea indemnizației pentru copil. Astfel, de la 1 iunie 2017 se va majora acciza la țigări cu 1%, de la 435,58 lei/1/000 țigarete la 439,94 lei/1.000 țigarete (impact estimat la 90 milioane lei în 2017). Tot începând cu luna iunie, se introduce și obligația de plată a contribuțiilor datorate de angajatori la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru salariații cu timp parțial de muncă cu salariul sau cu venituri realizate sub nivelul salariului minim de 1.450 lei.

Guvernul va mai implementa următoarele măsuri: se încearcă modificarea prevederilor OUG 190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România, în sensul aplicării mărcii de garanție proprie exclusiv de către ANPC și nu de către producătorii interni, importatorii sau vânzătorii cu amănuntul, cu scopul simplificării și creșterii eficienței actelor de control, precum și a garantării calității produselor comercializate către consumatori (impact estimat la 110 milioane lei în 2017)

Planul pentru 2018 prevede repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat (impact estimat la 870 milioane lei în 2018)

Tot din iulie 2017 se va implementa un mecanism de plată defalcată a TVA, constând în plata de către instituțiile și întreprinderile publice a taxei pe valoarea adăugată aferentă achizițiilor de bunuri și servicii realizate direct în contul furnizorului/prestatorului la bugetul de stat (impact estimat la 180 milioane lei în 2017 și 420 milioane lei în 2018).

O altă serie de măsuri de reducere a cheltuielilor publice și reforme structurale pentru eficientizarea cheltuielilor (impact estimat de 1 miliard lei în anul 2017 și 3 miliarde lei în anul 2018) prevăzute de Guvern se referă la:

  • Înființarea până la 1 iunie 2017 a unei direcții în cadrul Secretariatului General al Guvernului care va urmări reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului. Astfel, un angajat poate fi concediat și prin e-mail.
  • Elaborarea unui Plan de raționalizare a cheltuielilor publice până la data de 1 iulie, cu următorii piloni: auditul funcțiilor guvernamentale, informatizarea accelerată a administrației centrale și locale, prioritizarea și accelerarea investițiilor publice, revizuirea subvențiilor acordate companiilor de la bugetul de stat. Subvențiile de la buget către companiile publice vor fi condiționate de îmbunătățirea performanțelor financiare, se vor introduce contracte de performanță în toate instituțiile publice și companiile de stat.
  • Crearea Sistemului național de evidență a ocupării în administrația publică – ANFP va colecta în mod direct datele necesare populării sistemului de la instituțiile și autoritățile publice.
  • Îmbunătățirea guvernanței corporative în companiile de stat: reforma managementului privat la companiile de stat din domeniile strategice cu contracte standard, criterii de performanță și plată în funcție de performanță.
  • Reducerea cheltuielilor de funcționare a instituțiilor și autorităților publice cu 5-10%.
  • Reducerea cu minim 35% a prețului medicamentelor inovative care și-au pierdut patentul.
  • Cheltuielile cu bunuri și servicii se vor diminua cu aproximativ 10 – 15%. Se încearca aceasta prin centralizarea de către o unitate de achiziții centrală a achizițiilor autorităților centrale în ceea ce privește bunurile și serviciile.
  • Menținerea pensiilor speciale la nivelul stabilit in prezent. Guvernul apreciază că ar fi oportună plafonarea indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) la un nivel maxim cuprins între 5.000 – 10.000 lei, dar și introducerea cardului social de beneficii.

LEAVE A REPLY